4. Vuur en Waterlanders!

Op 6 juli spreek ik de drukke Yasser weer. Hij heeft ondertussen bijna een sculptuur voor een school in Utrecht afgerond, een theaterproject in het Bijlmerpark­theater in samenwerking met CBK Zuidoost voltooid en hij is bezig geweest met een publieke sculptuur voor Dordrecht, waar óók een kampvuur deel van uitmaakt.

‘Wij zoeken liedjes voor rond een kampvuur,
heeft u er één?’

Zijn project in de Waterlandpleinbuurt is echter ook gevorderd. Hij heeft de hulp ingeschakeld van dirigente en zangdocente Jacqueline Fleskens en koordirigent Luc van Loo. Samen zijn ze, met gitaar in de hand, op het Waterlandplein liedjes gaan verzamelen door voorbijgangers te confronteren met de vraag: ‘Wij zoeken liedjes voor rond een kampvuur, heeft u er één?’ Deze zoektocht voor de Albert Heijn en bij een lokale kroeg heeft liedjes opgeleverd uit diverse windstreken. De achtergrondverhalen zeggen niet alleen veel over de culturele breedte in de wijk, maar raken ook op een mooie manier aan de geschiedenis van de wijk. Zo bezingt het nummer ‘Aan de zonzij van het IJ’, het constant veranderende Amsterdam-Noord, wat verbazend actueel is.

Yassers plan voor de ontmoetingsplek is ondertussen ook al in een aantal variaties uitgewerkt. Op de schetsen dient het kampvuur als middelpunt; daaromheen verrijst een tribune of podium dat op een sculpturale wijze vertakt in een overkapping. De buitenkant van het paviljoentje is geïnspireerd op notenbalken. Zodra het kampvuur binnen brandt zal het schaduwspel dat daardoor buiten ontstaat de omgeving van het paviljoen automatisch bij het spektakel betrekken. Voor de eerste festivalweek die half juli zal plaatsvinden ontwierp Yasser een speciale tijdelijke vertaling van het paviljoentje, waar Jacqueline en Luc samen met het aanwezige publiek en bewoners van de wijk, een aantal liedjes zullen uitwisselen. Voor de presentatie aan het eind van de zomer zoekt Yasser nog naar de juiste vorm: wellicht een tent, of zelfs een permanente muziekkoepel op het Waterlandplein!