3. De Goudkust

“Persoonlijke verhalen van de mensen die ik ontmoet, zijn altijd een inspiratie,” zegt theatermaker Janneke de Haan. Haar locatie- en muziektheatervoorstellingen combineert zij graag met community-art. “Ik nodig mensen graag uit om zelf actief mee te doen in een project: achter de schermen, maar ook als performer.”

In 2014 studeerde De Haan (1984) af aan de regieopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Twee jaar later richtte ze met psychologe Geartsje Postma de stichting Haring & Hummus op, met als doel op een creatieve manier vluchtelingen en hun Nederlandse buren nader tot elkaar te brengen. Dat resulteerde onder meer in ‘Ik & de Oorlog’, een theaterproject met jongeren uit Sneek en omgeving en bewoners van het plaatselijke AZC. Daarnaast organiseert zij in Balk het Slaapfestival, met verschillende muzikale en theatrale performances.

Janneke de Haan: “Persoonlijke verhalen van de mensen die ik ontmoet, zijn altijd een inspiratie”

Dit voorjaar is zij door festival Over het IJ gevraagd om deel te nemen aan het Wijkmakersproject en zich te richten op de Molenwijk. Daarop is zij voortvarend aan de slag gegaan. Om de buurt beter te leren kennen ondernam zij met Gerrit Stegehuis, die zich namens Stadsdeel Noord als gebiedsmakelaar bezighoudt met deze wijk, een drie uur durende wandel- en fietstocht.

Onder dak bij de bibliotheek
Geroutineerd wandelt ze in het bibliotheekfiliaal naar de koffieautomaat, die achter de pc’s hangt. “Ik heb nu al een paar keer hier in de bibliotheek gezeten. Het ontbreekt me nog aan een ruimte om rustig te kunnen werken en later te kunnen repeteren.” Misschien dat ze op een later moment terecht kan in een ruimte van woningcorporatie De Alliantie. Buurtsoap De Wasserette, een voorstelling van het Volksoperahuis en de Tolhuistuin, heeft daar gespeeld. Een alternatief is de Molenwijkkamer, maar deze is wat kleiner en is regelmatig in gebruik voor cursussen, naailessen en kookclubs.

De Haan vertelt dat de wijk gebouwd werd in de jaren zestig, toen de verzuiling nog een feit was. Wat haar fascineert is dat de flatgebouwen destijds in handen waren van vier of vijf woningbouwverenigingen. Naargelang de zuil van de betreffende corporatie, werden de ruime appartementen vooral toebedeeld aan de middenklasse. De wijk zou dan ook de ‘Goudkust’ genoemd zijn. In de eerste decennia was sprake van een rijk verenigingsleven. Gaandeweg werd de bevolking echter diverser wat afkomst en inkomensklasse betreft, wat leidde tot segregatie.

Verhalen op de bankjes in het plantsoen
“Als ik vertel dat ik bezig ben met een theaterproject in deze wijk, is de eerste reactie ‘Ga je iets doen met de jongeren? Want die zorgen wel voor problemen hoor…’ Maar dat is helemaal niet mijn bedoeling, om problemen op te lossen. Ik ben kunstenaar, geen maatschappelijk werker. Bovendien: in de wijk wordt al heel veel georganiseerd voor jongeren en ouderen. Ik wil even verder kijken: wie woont hier nog méér? Ik ben eigenlijk het meest benieuwd naar de wijkbewoners tussen de 15 en 80.”

“Ik ben kunstenaar, geen maatschappelijk werker.”

Haar eerste idee is om vijf duo’s van Molenwijkers verhalen te laten vertellen, liefst in de buitenlucht – verspreid door de wijk, op enkele van de vele parkbanken of in het plantsoentje. De bibliotheek kan dienen als uitwijkmogelijkheid bij slecht weer. “Het lijkt me mooi om in de bibliotheek – tussen de verhalen iets te doen óver verhalen.”

Een koor voor Molenwijk
Een tweede idee is om een projectkoor op te zetten, dat na de zomer van start gaat en in vijf repetities enkele nummers instudeert. Het koor kan óók – net als in klassieke tragedies – reageren op de voorstelling. Achterliggende gedachte is dat Janneke en Over ’t IJ met het Wijkmakersproject beogen iets ‘achter te laten’ in de wijk. De oprichting van een koor ziet De Haan als een duurzame investering in de wijk. Ze gaat een dirigent zoeken en wil voor de zomer al geïnteresseerde wijkbewoners vinden, bijvoorbeeld via een oproep bij de bibliotheek.

NB: Het Molenwijkkoor krijgt in 2018 een vervolg. Wilt u meezingen? Klik dan hier voor meer informatie.